zonder label

Zó maak je een ultieme Salade Niçoise! (recept)

Er bestaan heel wat varianten op de welbekende Salade Niçoise. Het is dan ook een erg geliefd slaatje!

Maar de echte uit de Niçoise keuken heeft een paar strenge regels. Waar de versies wereldwijd beledigende aardappels en sperziebonen bevatten, is dit hier echt een no-go. Zoals in ‘Provence’ gezegd, ‘Een salade niçoise moet een uiting zijn van de Zuid-Franse zomer: knapperig, kleurrijk, aanwezig en vers.’

Dit salade niçoise recept is echt het ultieme recept! Opeens zit je weer in het zonnetje in Nice, op een terrasje met een wijntje in je hand. Dus voor degene die last hebben van een winterdipje: dit recept moet je op je lijstje zetten!

Ingrediënten

 • 1⁄2 teentje knoflook, gepeld, om in te wrijven

 • 2 kleine artisjokken, buitenste blaadjes, donkergroene delen en hooi verwijderd

 • 1 kleine, stevige komkommer of 1/2 grote waterige

 • 1 witte of rode ui, zo mild en zo zoet mogelijk

 • 250 gram rijpe tomaten (de lekkerste die je kunt vinden; ik gebruik graag coeur de boeuf of de biologische uit je supermarkt)

 • 2 eetlepels olijfolie

 • 1 eetlepel rodewijnazijn

 • Zout en versgemalen zwarte peper

 • 150 gram tonijn (neem onze heerlijke Bonito del Norte!) in olijfolie van goede kwaliteit uit blik of 8 verse ansjovisfilets (uiteraard deze heerlijke van Zallo uit Baskenland!)

 • 1 kleine handvol zwarte olijven (liefst Provençaalse), ontpit

 • 1⁄2 bosje basilicum

 • 2 eieren, 7 minuten hardgekookt en gepeld

Bereiding

 • Wrijf de binnenkant van een serveerschaal in met de knoflook. Maak de artisjokken schoon en snijd in de lengte in dunne plakken. Snijd de komkommer en de radijsjes in plakjes, maar niet te dun. Pel de ui en snijd in zo dun mogelijke ringen. Snijd de tomaten in stukjes, partjes of kwarten, afhankelijk van de grootte. Snijd ze niet te dun, anders wordt de salade misschien te nat.
 • Meng de groenten in de serveerschaal. Voeg de olijfolie en de rodewijnazijn toe en bestrooi met zout en zwarte peper. Breng indien nodig verder op smaak. Roer de tonijn of de ansjovis, de olijven en het basilicum erdoor. Proef opnieuw. Snijd de hardgekookte eieren doormidden of in kwarten, bestrooi licht met zouten zwarte peper en leg op de salade. Besprenkel tot slot met wat olijfolie als je denkt dat de salade dat nodig heeft.
Back to list