land en cultuur

Het fenomeen van de De Baskische culinaire traditie.

Het fenomeen van de De Baskische culinaire traditie.

Tijdens onze reizen komen we uiteraard van alles tegen. Zo trokken we met onze camper alweer lang geleden midden in de winter door Baskenland. Dat was nog  in de jaren ’90 en de spanningen tussen Madrid en ETA waren goed voelbaar. Wandelend door San Sebastian herinner ik me dat ik een straat inliep en vol met mijn neus op de loop van een mitrailleur stuitte… de wijk die ik wilde inlopen was afgesloten vanwege een onderzoek. Het was geen ontspannen sfeertje die dag, en ‘s avonds waren we dan ook blij dat we in de kelder van ons hotel in een dorp verderop een prachtige pintxos bar aantroffen met de meest heerlijke pintxos. Maar ook hier waren de gezichten van de Basken om ons heen bedrukt en ongemakkelijk. We besloten na enkele uren maar naar onze hotelkamer te gaan om de volgende dag weer vroeg te kunnen vertrekken richting Salamanca. Voor het slapen gaan zette ik nog even achteloos de tv aan om het laatste nieuws te checken. Daar bleek dat op deze dag, in dit dorp door ETA een aanslag had plaatsgevonden op een Madrid-gezinde wethouder.

Gelukkig bleek later dat Baskenland veel meer te bieden heeft dan het geweld van een afscheidingsbeweging. Zoals een zeer hoog aangeschreven culinaire traditie en de een indrukwekkende lijst van visproducenten van zeer hoog niveau.

Voor wie een hal uur over heeft; Anthony Bourdain ging op pad door San Sebastián en neemt je mee langs de beste pintxos en restaurants te plaatse.

Bekijk hier ons assortiment met producten uit Baskenland, Andalusië en Catalonië

 

 

 

Back to list

Geef een reactie